Copyright © 2020. All Rights Reserved

Видовете дифузери на пазара – как да избера?

18 април 2020
Видовете дифузери на пазара – как да избера?

Етеричните масла придобиват все по-голяма популярност, а те са изключително ефективни при т.нар. ароматна употреба. Един от лесните и приятни начини да се насладим на терапевтичните свойства на етеричните масла е именно дифузирането.

 

Дифузерът за етерични масла е лесен за употреба и удобен вариант да се възползвате от терапевтичните свойства на ароматерапията и да се насладите на приятни и същевременно полезни аромати.

 

На пазара има уреди, които можете да използвате в дома, офиса, в колата или навън.

 

 

Небулизиращ/пулверизиращ/разпръскващ дифузер

Често е определян като най-доброто решение, този дифузер работи с въздушна помпа, която разбива етеричните масла на миниатюрни молекули от 1 до 3 микрона. Този тип дифузер не уврежда молекулите на етеричните масла, а дори напротив, разпръсква маслата под формата на фина мъгла без примеси, която остава по-дълго време във въздуха. По този начин можем да се възползваме пълноценно от терапевтичните свойства на етеричните масла.

Предимства:

 • Отлично качество на дифузия, подходящ за ароматна употреба на терапевтична ароматерапия, тъй като запазва пълните свойства на етеричните масла, без да ползва вода или нагряване.
 • Силни ароматизиращи свойства, покритието на този тип дифузери може да достигне до 60-80 кв. м., което е непостижимо за останалите типове дифузери.
 • Някои нови модели са на батерия, компактни и лесно преносими и могат да се използват навсякъде.
 • Не овлажняват въздуха, което е плюс, ако в помещението ви има и без това висока относителна влажност.

Недостатъци:

 • Отново прекомерно висока концентрация – може да се окаже твърде силен за дом с малки деца или домашни любимци.
 • Поради по-високата технология, този тип дифузери с в по-високия ценови клас.
 • Сравнено с качествените ултразвукови дифузери, има малко по-високо ниво на шум, тъй като на определен период се включва въздушната помпа. Все пак нивото на шум обикновено е под 35 dB, т.е. на практика колкото климатик, но е важно да не го поставяте на повърхности, на които вибрацията ще резонира по-силно. Поради интензивния аромат на уреда, аз лично не го препоръчвам за употреба през нощта, когато и шумът му би било по-забележим.
 • Някои модели са изработени от фино стъкло, което ги прави лесно чупливи, а конструкцията им е трудна за почистване.

Често се приема, че този тип дифузери изразходват повече масла, но разликата не е особено голяма, тъй като сумарно зависи и колко ще го държите включен – помещението се ароматизира бързо, а и покривате доста по-голяма площ.

 

Ултразвуков дифузер

Най-разпространеният тип дифузери по нашите географски ширини, този уред работи чрез ултразвуков диск, който вибрира с висока честота и така разбива водата и етеричните масла и те излизат под формата на фина мъгла.

Капацитета на уреда обикновено съответства на големината на резервоара, като в общия случай резервоари от 50 до 150 мл. са подходящи за малки помещения до 10-15 кв. м., автомобил или офис - когато не желаете ефекта да стигне до останалите колеги в същата стая.

Следват дифузери с капацитет 200-400 мл., при които дебита на струята също може да варира – например при модел от 200 мл. тя да е по-силна от този, който е 400 мл., но като цяло тези уреди са подходящи за помещения от 10 до около 25-30 кв. м.

На пазара има и уреди с по-голям резервоар, но все пак имайте предвид, че по-големи помещения трудно биха били обхванати от 1 уред, тъй като при този модел дифузери е много важна добрата циркулация на въздуха и такава трудно би се осигурила постоянно в което и да е помещение, така че моята препоръка би била да заложите да два или повече уреда в различни части на обширните помещения.

 

Предимства

 • Допълнителният ефект на леко овлажняване на въздуха създава оптимална среда в помещения с ниска влажност, работещи климатици, печки на твърдо гориво или парно отопление. Особено полезен и ценен ефект се усеща през зимата.
 • Добрите уреди на пазара са с изключително ниско ниво на шум и подходящи за употреба през нощта.
 • Отново маслата се разпространяват във въздуха без нагряване, което не променя техните терапевтични свойства.
 • Имате контрол върху силата на аромата, можете да добавите повече или по-малко капки и така уредът е подходящ за всички възрасти. Като цяло ароматът е доста по-деликатен, тъй като маслата са смесени с вода.
 • Повечето уреди имат и допълнителни функции, които не са свързани с основното им свойство – режим нощна лампа, часовник, аларма, bluetooth говорител и др.

Недостатъци

 • Ниска концентрация на етерични масла сравнено с небулизиращите дифузери, което както споменахме може да се приеме и за плюс.
 • Равномерното разпространение на вода и масла в помещението зависи от добрата циркулация на въздух в него.
 • При висока относителна влажност може да се окажат неподходящо решение.
 • Обикновено работят на ток, което също трябва да се съобрази при позициониране в помещението. Това не е непременно недостатък, но е фактор, който следва да се вземе предвид.

 

Вентилаторни дифузери с памучен тампон

Някои екземпляри може да наподобяват на външен вид ултразвуковите дифузери, но нека това не ви заблуждава. Вентилаторните дифузери имат напояващ се елемент, обикновено памучен тампон, който с напоява с етерично масло и вода и вентилатор разпръсква сместа, но при този вариант, леките елементи се изпаряват по-бързо, така че не получаваме пълните терапевтични свойства на маслата. Този модел дифузер е доста евтин за изработка, така че основно негово предимство би било цената, но не бих го препоръчала, ако искате качествен, функционален дифузер, който да ползвате дълго време.

Имайте също предвид, че покритието на този тип дифузери също е доста слабо.

Друг недостатък е и необходимостта памучният тампон да се подменя редовно, тъй като събира бактерии при употреба с вода.

Предимство би било, ако търсите нещо наистина евтино, с което да ароматизирате помещението си.

 

Нагряващи дифузери

Рядко ще намерите на пазара електрически дифузери, които работят с топла вода, или поне не над 40 градуса, когато биха увредили молекулите или променили състава на някои масла. По-често уреди с нагряване се срещат сред овлажнителите, които не са пригодени за работа с етерични масла.

В тази категория ще спомена и друг вариант дифузери с нагряване, а именно тези, които ползват свещ. Бързо ароматизиране на голяма площ е плюс, но на практика тук отново не се възползваме от терапевтичните свойства, тъй като част от тях ще се загубят, а когато накрая решите да изгасите свещта, парафинова в повечето случаи, ще изпълните помещението с дим от петролен продукт, така че тук като плюс ни остават романтичния вид и усещане повече, отколкото здравословен ритуал.

 

На финала ще спомена още два варианта за ароматна употреба на етерични масла, които бихте могли да опитате ако нямате около себе си дифузер:

Дифузер – изпарител

Семпла концепция, състояща се от съд с етерични масла, обикновено смесени с растителни и обикновено дървени клечки, потопени в сместа, които се показват нагоре. Маслата напояват клечките и започват да се изпаряват. Така основно ползвате функцията ароматизиране, макар да губите от пълните свойства на маслата, тъй като отново изпаряването изпуска първо по-леките, а след това по-тежките елементи.

Друг важен фактор е, че повечето такива приспособления на пазара са със синтетични ароматизатори, така че по-добрият вариант би бил да си го изработите сами и да използвате в него естествени масла.

Аналогично може да напоите дървени елементи, потпури или памучни тампони и да поставите на различни места в помещението.

 

Дифузер-бижу

Завършвам с красиво предложение да дифузирате маслата си буквално навсякъде с вас. На пазара вече има различни бижута с елементи с характерна порьозност, които може да напоявате с няколко капки етерични масла и да вдишвате от любимите си аромати по всяко време. Най-често може да срещнете гривна от естествени камъни с вулканични или глинени топчета, както и медальони с парче филц в тях.

Подобен вид употреба може да е доста трайна, до няколко дни, или за по-леките масла, интензитета намалява още след първите часове.

 

Както сами можете да  се уверите, колкото по-популярни стават етеричните масла, толкова повече се увеличава разнообразието от дифузери на пазара, но те са много различни – като цена, качество и ефективност.

Тук се опитах да опиша (без)пристрастно основните характеристики на най-често срещаните уреди на пазара, а в случай, че ви е необходима още информация, за да изберете своя уред или не сте сигурни дали правите подходящ избор, моят съвет е да закупите уреда си от компания, която специализира в ароматерапията, като предварително се консултирате с техен представител.

Етерични масла - репеленти - топ 3 масла и рецепти

Прибираш се от дълъг ден навън: разходка в парка, последвана от обяд в градината на любим ресторант, след което още една разходка. Чувстваш се удовлетворен от днешния ден, но изведнъж усещаш сърбеж и разбираш, че си ухапан от насекомо. Тези ухапвания рядко са опасни за здравето ти, но сърбежът, болката и подуването могат да бъдат много неприятни. • Какво да правиш? • Как да се спасиш от ухапванията? • Трябва ли да купуваш лекарства или химически репеленти, които да мажеш по кожата си?

прочети още
Зимна ароматерапия за деца

Кои са топ маслата за деца през зимата и какви са техните основни ползи? Запознайте се с моите съвети за употреба на дифузер с етерични масла за най-малките.

прочети още
Ароматерапия в офиса

Прекарваме доста време в офиса и възможността да го направим приветлив и приятен за нас има безкрайно много ползи. Със сигурност това би подобрило нашата кондиция и приветливост. Ароматерапията от своя страна е чудесна възможност за положително въздействие, така че разгледайте предложенията ни.

прочети още
10 етерични масла и блендове за домашната ароматна аптечка

Вижте кои са някои от основните приложения на 10 от най-използваните етерични масла за дома.

прочети още
Lifelong vitality pack by doTERRA – всичко, което ни е нужно за енергия и добра форма

Есенния тур на Дотера е все по-близо и днес искам да ви разкажа за един продукт, който е част от промоционалния пакет, който можете да закупите по време на тура. Всъщност става въпрос за цял пакет от 3 топ продукта на Дотера, а именно Lifelong vitality pack.

прочети още
На училище и детска градина - да подготвим децата

Как с ароматерапия да подсилим имунитета и да подготвим емоционално децата за тази важна крачка.

прочети още
22 рецепти за домашна козметика с кокосово масло

Как да си направим натурални и здравословни продукти вкъщи с няколко продукта. В центъра е негово величество - кокосово масло!

прочети още
Alteya Organics - Базови масла и Флорални води - вече и при нас

Щастливи сме да обявим нашето партньорство с Алтея Органикс и раздаваме награди!

прочети още
Дълбоко подхранваща сметана за тяло „Пухкави сънища“

Предлагам ви интересна и лесна рецепта, с която можете да впечатлите любим човек като му поднесете лично направен от вас подарък.

прочети още
Ах, този целулит

Цялостна програма за борба с целулита - топ 4 съвета + предложение за серия домашни продукти против целулит

прочети още
7-те чакри и етеричните масла

Знаете ли, че можем да въздействаме с етерични масла и на чакрите? Не случайно казваме, че понякога тялото ни само усеща и е привлечено от определен аромат- твърде вероятно е да има нужда от него точно в момента. Разгледайте информацията за 7-те чакри и кои масла могат да ги балансират, изберете си чакрите, които имат нужда от корекция при вас и си направете бленд от етерични масла. На това му казвам приятен и ароматен начин за балансиране.

прочети още
Етерично масло на фокус: Мащерка

Мащерката - топ 10 ползи да го имаме това етерично масло у дома.

прочети още
Здравей, слънце! С няколко идеи за естествена защита и други слънчеви рецепти с натурални продукти

Ето че дойде сезона на слънцето и съответно – на слънцезащитата. Предлагаме ви съвети как да изберете слънцезащитен продукт и как да си направите изцяло натурални: Слънцезащитен крем с лавандула и мента, Спрей за успокояване след слънчеви изгаряния, Спрей за коса целуната от слънцето – изсветляващ, Марш, гадинки! - спрей срещу комари, мухи и кърлежи, Скраб за тяло със зелен чай

прочети още
Как да изберем марка етерично масло?

Кои са основните фактори, за да изберем качествено етерично масло - кратко обобщение във видеото, което записах по темата.

прочети още
Топ 5 природни лечители на пърхот

Или как да се отървем от белите снежинки с натурални средства

прочети още
Топ 5 ползи от употребата на етерично масло от Лавандула

Ако трябва да имате три масла у дома, сред тях е лавандулата. Ако трябва да имате само едно - отново е лавандула!

прочети още
Топ 10 причини да притежавате ултразвуков дифузер за етерични масла

Какво представлява ултразвуковият дифузер за етерични масла? Kои са основните ползи да включите дифузера и етеричните масла в ежедневието си? Защо да ползваме чисти етерични масла?

прочети още